Nieuwe stadswandeling in Zutphen
'Paracetamolletje had je destijds echt niet' door Mieke Kleinleugenmors.

ZUTPHEN - Om zich heen vorsend op het bruggetje in de Dieserstraat roept Wannes: "Wie van jullie armoedzaaiers is er het beroerdste aan toe? Die mag van mij vooraan in de rij voor een lepel soep." Al jammerend meldt Wolfram zich, ('ik moet zo vreselijk hoesten') en dan is 'ie in al zijn ellende toch een bofkont. Want de helft van de groep is 'tweedes', omdat de bodem van de pan snel in zicht is.


Bekijk een filmpje van onze Storytrail stadswandeling in Zutphen.
Zomaar een scène uit de interactieve stadswandeling waarmee Eugène Ligtvoet, alias Wannes, Zutphen wil veroveren. Met de nadruk op interactief. Wannes duikt met de deelnemers de Zutphense geschiedenis in en laat ze daarbij af en toe een beetje spartelen. De geboren Brabander Ligtvoet stond na de pedagogische academie voor de klas, maar hij wilde meer. Boorde daarom zijn artistieke talent aan op de hogeschool der kunsten en zijn leven nam daarna een nieuwe wending. Hij was dramadocent, werkte tien jaar bij het Werktheater en daarna vervolgde hij zelfstandig zijn eigen pad. Op dat pad komt de schoolmeester èn theaterman tot leven.

Stadswandeling ZutphenWannes op zijn lievelingsplek in Zutphen, het bruggetje dat vanaf de Isendoornstraat het zicht geeft op de Berkelruïne. Daar heeft zich in ver vervlogen tijden heel wat afgespeeld, weet de verteller. "Je hoeft maar even weg te dromen en je ziet al die vechtende mannetjes voor je.

Na zeventien jaar in Utrecht te hebben gewoond, is hij met zijn gezin nu een dik half jaar in Zutphen gesetteld. En als het aan de gemoedelijke Brabander ligt gaat de Hanzestad daar zeker iets van merken. Hij wil er aan de slag, zoals hij dat ook in Utrecht deed. Mensen op een speelse wijze betrekken bij de geschiedenis van de stad. Zutphen vormt een
ideaal decor voor dat doel. Alle ingrediënten waarmee Wannes zijn gehoor meeslepend door de rijke geschiedenis van Zutphen kan voeren, zijn op loopafstand aanwezig. De verteller overvoert de mensen niet met historische feiten, hij laat ze vooral in de huid kruipen van de mensen die ooit het 'Zutphense veen' bevolkten. Zo neemt hij ze mee naar de IJssel. Onderaan de Bult van Ketje imponeert de schoonheid van de rivier, maar als Wannes vertelt van de plunderingen van de nietsontziende Vikingen blijven de rillingen niet uit. Speel je zelf voor een brute hoofdman dan wordt het helemaal menens. Zo laat Wannes ook de geschiedenis van de heilige Walburgis diep doordringen, en het verhaal van Drogenap. De groep moet zich trouwens inspannen om via de Drogenapstoren de markt op te komen. Wannes laat zijn volgelingen ook in de huid kruipen van de koopmannen die samen het Hanzeverbond smeedden. Monumentaal Zutphen mag nu dan weliswaar een en al pracht en praal uitstralen, het gros van de bewoners leefde onder erbarmelijke omstandigheden, benadrukt Wannes op het Armenhage. Een mooie locatie om uitleg te geven over het strafstelsel, dat zich vooral richtte op vernedering. De schandpaal als volksvermaak. Met vreselijke ziektes als de pest en cholera was de ellende niet te overzien. "En voelde je je beroerd, dan toverde je geen paracetamolletje uit je zak. Je had het ermee te doen." Zo gaat het met grote hinkstapsprongen ruim anderhalf uur door. En de dramadocent laat zich zien in de manier waarop Wannes zijn publiek verleidt mee te doen in een fantasierijk 'tableau vivant'. Wie zich daarom afvraagt of het allemaal alleen maar spel is, kan gerust zijn. De verhalenverteller baseert zich wel degelijk op de feiten. "Ik wil de mensen er niet mee overladen, maar ik wil ook geen flauwekul verkopen. Ik heb veel affiniteit met geschiedenis en heb me in de bibliotheek en het stadsarchief goed geïnformeerd. Maar ik wil mijn verhaal wel zo indringend brengen, dat het blijft hangen. Dat gebeurt als er beleving is." Wat bij de verslaggever blijft hangen is de vraag waar de naam Wannes vandaan komt. "Niet uit Zutphen", bekent de verteller. "Het is de naam van de vorig jaar november overleden volkszanger Wannes van de Velde uit Antwerpen. Ik ben een groot bewonderaar en wil zijn naam koesteren. Misschien word ik hier wel Wannes Drogenap."

Stadswandeling Zutphen